13. הבעות תודה

תודה לעורך והסופר משה גרוסמן

אנו מכנים זאת "תודה", כי אין אנו יכולים למצוא ביטוי חזק יותר או מונח מתאים יותר להביע את רגשותינו הכנים ואת הכרת התודה הגדולה לבן ארצנו, משה גרוסמן, בו אנו גאים, על עבודתו האדירה על ספר יזכור, עבורנו יוצאי העיר, קורוב. גרוסמן המוערך שלנו לא עשה רק עבודת עריכה על הספר. הוא השקיע בזה את לבו וכישרונו. כל קריאה ועריכה החיו מחדש את כל הזוועות והמוות של קורבנות הקדושים של קורוב. לכן הוא רעד לפני כל מילה, כמו סופר סת"ם הרועד כשהוא כותב כל אות בספר תורה. הוא חשב לעומק על כל אות ומילה, ובדק אותה שוב ושוב, ללא שגיאות, כיאה לזכר הקורבנות וכן לכבוד הניצולים, כדי להעשיר את ספר יזכור כדי שישמש כאנדרטה יפה. אנו מודים מקרב לב לסופרנו הנודע והאהוב משה גרוסמן, על פיתוח חומרי הגלם לספר יזכור יפהפה. הוא עידן, ליטש והחליק את ההר הגדול של החומרים שחשבנו שאי אפשר לשלוט בהם. אנו מאחלים לו חיים ארוכים ופוריים בהעשרת תרבות היידיש שלנו. כל הכבוד!

[חתום] ועדת ספרי קורוב יזכור.

תל אביב-רמת גן, פברואר 1955


תודה למזכיר בנימין וינריב

אנו, חברי ועד הספר, שולחים תודה מיוחדת ומעומק הלב למזכיר שלנו בנימין וינריב, על עבודתו הבלתי נלאית, הנמרצת, המסורה בשנתיים האחרונות, על העזרה בהקמת פרויקט ההנצחה הגדול שלנו, על ארגון מפגשים, התכנסויות, פרויקטים, איסוף כספים וניהול התכתבות מרחיקת טווח עם כל יוצאי קורוב בעולם. על עבודה אדמיניסטרטיבית על ספר הזיכרון, על טיפול בכל – בהיבטים הטכניים, בעריכת רשימת הקורבנות, באיסוף מודעות אבל – ובעבודה פעילה לאורך השנתיים האחרונות, תוך שהוא מקדיש מזמנו, כוחו ועצביו. נזכור זאת לזמן רב, בהכרת תודה עמוקה.

בנימין וינריב ורעייתו ליפצ'ה שעזרה לו וגם היא ראויה לתודה

חובתנו הנעימה להודות לכל חברינו יוצאי קורוב וחברי האגודות היקרים, לכל הפעילים שאיפשרו את הוצאת ספר הזיכרון של קורוב, בין באיסוף תרומות ובין בכתיבה לספר, בשליחת תמונות וחומרים חשובים.
תודה מיוחדת מגיעה ל:
הרב טוביה גוטמן רפופורט, על מאמציו הרבים, בכתיבת מכתבי ערעור, בהופעות בהרצאות, בנסיעות מטורונטו למונטריאול ואף לניו יורק, ובחזית הפעילויות בנושא הספר - על אף מצבו הבריאותי הירוד וגילו המתקדם (בן שמונים שנה, שיחיה עד 120).
ידידנו י' זילברשטין (יעקב הרש פישל סופר) מוויניפג, על הנסיעה לניו יורק ומונטריאול כדי להתחיל את פרויקט תרומת ספר הזיכרון.
שני המדפיסים שלנו יוצאי קורוב בתל אביב. ראשית, מאיר זלצמן, שעזר לנו בייעוץ והנחיות מכניות; ושלומי סנפיר (פלוספדר), המו"ל החשוב ב"הפועל הצעיר", כמדפיס בהוצאה זו, הוא למעשה הדפיס את ספר הזיכרון שלנו ודאג במיוחד להופעתו הסופית.

שלמה סנפיר (פליספדר), בנם של משה ושפרה, מדפיס ב"הפועל הצעיר", שהדפיס את ספר הזיכרון שלנו

בהזדמנות זו נציין את המלחין אלימלך בירנבוים, שלא חיבר ביידיש זמן רב והתקשה בכתיב החדש, לצד חריגות נוספות מהכתיב (ביטויים מקומיים וניבים); ואת סדר הדפוס מיכאל ברודסקי, שדאג להגיע למראה עדין ככל האפשר.
אנו שולחים את מיטב תודותינו הידידותיות לכולם.
– ועדת ספרי הזיכרון של קורוב
ישראל, 1946

יוצאי קורוב במונטריאול תרמו שולחן ניתוחים לבית החולים בלינסון בישראל

משמאל: יענקל גילברט ואשתו, ישראל בלומנקרנץ ודוויד קרסמן


יוצאי קורוב במונטריאול מציגים צ'ק על סך 1000 (אלף) לירות לקופת חולים הישראלית

מימין לשמאל: ד. סילבר, פעיל בישראל; פנחס אקרמן, מזכיר אגודת קורוב; דוד באייר, גזבר; א' לרמן, נשיא; א שוויס; דוד גולדשטיין, מגיש את הצ'ק לפרויקט

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה